WBE
Commissies
Activiteiten
Tire Haut
Wildsoorten
Documenten
Foto galerij
WBE Tielerwaard-West
Curly Coated Retriever
Flatcoated Retriever
Golden Retriever
Labrador Retriever
Nova Scotia Duck Tolling Retriever
Clumber Spaniel
Engelse Springer Spaniel
Welsh Springer Spaniel
Drentsche Patrijshond
Duitse Staande Draadhaar
Duitse Staande Korthaar
Duitse Staande Langhaar
Engelse Setter
Epagneul Breton
Friese Stabij
Heidewachtel
Ierse Setter
Korthals-Griffon
Vizsla
Weimaraner
Duitse jachtterriër
Jack Russell Terriër
Parson Russell Terriër
Teckel
Bayerische Gebirgsschweisshund
Hannoveraanse Zweethond
Jachthonden

Verschillen tussen landen en culturen leidde tot verschillende jachtvormen. Door selectieve fokkerij in verschillende landen, ontstond een grote verscheidenheid aan soorten jachthonden. Elk jachthondenras heeft zijn eigen specifieke kenmerken en mogelijkheden, maar voor alle rassen geldt dat de hond tekort komt als hij alleen drie keer per dag een blokje om mag.

De leden van de WBE Tielerwaard-West houden zich bezig met de jacht met het geweer. De honden die daarbij worden gebruikt zijn in te delen in: staande honden, spaniels, retrievers, lopende honden, zweethonden, dashonden en terriërs. Sommige honden hebben een taak ‘voor het schot’, andere worden vooral ingezet voor het werk ‘na het schot’. Ook zijn er rassen die in beide situaties ingezet worden.
 
Soorten jachthonden

Retrievers  Labrador Retriever
zijn speciaal gefokt om te apporteren: het geschoten wild op te halen en naar de (voor)jager te brengen. Ze werken zowel op het land als in het water. Bekende retrieverrassen in Nederland zijn de Labrador retriever, de Golden retriever en de Flatcoated retriever. De ‘will to please’ (werkwilligheid) is een belangrijke eigenschap voor deze honden.
 
Spaniels Engelse Springer Spaniel
worden gebruikt voor het zoeken en opstoten (flushen) van wild in dichte dekking. Ze zijn uitermate geschikt voor de jacht in bos en ruig terrein. Een in Nederland veel gebruikt ras is de Engelse Springer Spaniel. Deze honden zoeken zelfstandig, maar blijven wel dicht bij de jager in de buurt. Ze staan niet voor, maar zorgen dat het wild wegvliegt of rent. Spaniels moeten ook apporteren.
 
Staande honden Drentse Patrijs
Dit zijn honden die het veld met grote slagen afzoeken. Zodra ze wild ruiken staan ze stil en wijzen ze het aan, vandaar de naam "staande hond". Met dit "voorstaan" vertellen ze de jager waar het wild zit. Staande honden worden onderverdeeld in Britse rassen (o.a. Pointers) en continentale rassen (bijv. Drentse Patrijshond). De continentale staande honden, waarvan de Duitse Staande honden veel in Nederland gebruikt worden, moeten behalve voorstaan ook apporteren: het geschoten wild binnenbrengen. Staande honden hebben erg veel behoefte aan beweging en kunnen daarbij ver van hun baas weggaan.
 
Dashonden en terriërs
zijn vanouds "aardhonden" die dieren als vossen en dassen uit hun holen drijven. Een bekend voorbeeld is de Teckel. In Nederland komt deze vorm van jacht weinig voor.
 
Zweethonden Hannoveraan
(zweet is een jagersterm voor bloed) worden gebruikt bij de nazoek van grote hoefdieren: herten, reeën en wilde zwijnen. Deze honden worden niet alleen ingezet na de jacht, maar ook na aanrijdingen met reeën of herten. De Hannoveraanse Zweethond is het bekendste voorbeeld, maar ook sommige andere jachthonden zijn hiervoor goed op te leiden.
WBECommissiesActiviteitenTire HautWildsoortenJachthondenDocumentenFoto galerij